România
Armenia

Biserica Sfânta Maria

Biserica Sfânta Maria

11111Biserica Sfânta Maria din Târgu Ocna are ca hram „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost zidită prima dată în anul 1683 (după alte izvoare în 1662) şi apoi refăcută şi mărită în anul 1860, după cum reiese din pisania care se află deasupra uşii la intrarea în pronaos: „Această biserică, fostă mănăstire «Precista», înălţată de boier Gheorghe Ursache, în anul 1683 şi prin testament închinată sfintei mănăstiri «Ivirul» din Muntele Athos, cu timpul fiind deteriorată şi gata a se prăbuşi, a fost reconstruită şi mărită prin cheltuiala şi supravegherea prea cuviosului arhimandrit şi stareţ Damaschin Iviritul, în anul 1860, prin ajutorul lui Dumnezeu (202 ani a fost mănăstire).” La 1808, o biserică armenească din lemn era menţionată de clericul armean Minas Băjăşkian. O statistică a armenilor din anul 1809 înregistra la Târgu-Ocna o biserică din lemn, unde slujeau un preot şi un anagnost.

11111Din anul 1885 devine biserică de mir cu preoţi. În anii 1928 – 1929, biserica a fost pictată în ulei, iar în anul 1968, în frescă, de pictorul Dimitrie Hornung. In anii 1987 – 1989, prin osârdia membrilor Consiliului parohial, a enoriaşilor parohiei şi a altor credincioşi, pictura a fost restaurată și repictată.

11111Actuala biserică, reconstruită între anii 1859 – 1860 este din cărămidă şi piatră cioplită. Ea a fost renovată în 1914, 1934, 1968 şi 1982. Biserica este construită în interior în formă de treflă iar în exterior de cruce grecească, cu arcuri şi console pe care se sprijină turnul principal. Are o arhitectură foarte bine proporţionată şi o catapeteasmă impunătoare, pictată de către D. Petrescu. Planul este asemănător cu a altor biserici armeneşti din Moldova, având însă unele anexe (camere de botez, pridvorul) mult mai reduse ca dimensiuni. Turla naosului este octogonală, din scânduri, cu ferestrele înalte şi înguste, iar turnul-clopotniţă este situat pe pridvorul vestic. Spre deosebire de bisericile din Roman şi Iaşi, turnul-clopotniţă este mai scund, cu muchiile drepte şi deschiderele ferestrelor în formă de semicerc la partea superioară. Pe latura sudică a bisericii există două intrări laterale, una dând în naos, printr-un pridvor deschis, în stil neoclasic, de dimensiuni modeste, dar foarte frumoase, iar a doua în pronaos, trecând prin pridvorul vestic.

11111Deasupra pridvorului se află turnul clopotniţei care adăposteşte patru clopote, dintre care unul are o inscripţie în limba greacă. Biserică a unei comunităţi de negustori bogaţi, ea avea şi o frumoasă casă parohială, demolată în anul 1985. Tot atunci a fost demolat şi un gard foarte frumos de fier forjat care împrejmuia biserica şi casa parohială. Acest gard a fost transferat la biserica armenească din Roman.

11111Astăzi, această frumoasă biserică se află în conservare deoarece numărul armenilor din oraş a devenit foarte mic. În cimitirul care a fost micşorat mult ca suprafaţă în urma construirii căii ferate la sfârşitul veacului al XIX-lea se găsesc interesante pietre de mormânt.